Flussocreativo. Design Studio.

Layer.

A layered house, where each new element enriches the whole array without being out of place.

Layer is a project linked to a complete renovation work in Brescia that made it possible to combine two apartments by enclosing them within a single residential unit. The design which has been carried out relies precisely on the relevant characteristic of the layers that form the new context characterized by a multiplicity of exchanges in height also identified by different materials.

Location. Fornaci (Bs)
Year. 2020
Client. Private
Type. Residential
Mq 120
Ph. Matteo Lonati

Layer is a project linked to a complete renovation work in Brescia that made it possible to combine two apartments by enclosing them within a single residential unit. The design which has been carried out relies precisely on the relevant characteristic of the layers that form the new context characterized by a multiplicity of exchanges in height also identified by different materials.

It is possibile to access the house thanks to an elegant entrance enhanced by the material effect of the walls and skilful lighting.

The hallway, which begins a couple of steps higher, features bleached and exposed beams and a resin floor. The petrol-colored focal points identify the perimeter points of this first level.

Screening the entrance to the service bathroom, accessible via the corridor, is a characteristic industrial-style door made of iron and opaque glass. The furniture in this room is minimal and very functional. The wall that hosts the washbasin and the sanitary fittings is covered at full height with white ceramic bricks which are in contrast with the black taps.

Just go up another step to access the living area: the heart of Layer’s fusion. Here the recovered wood and iron door introduces a space dominated by the harmony of natural colors that embrace materials such as light oak parquet and dark wood of the table and yet again exposed beams. The poetic “Moon” by Davide Groppi illuminates and marks the geometric conformation of the environment.

The custom designed sideboard instead frames the wall dedicated to the TV and its various accessories. A minimal bookcase in black painted aluminum anticipates the portal dedicated to the entrance to the kitchen.

At the same level of the living room we find the hallway consisting of a hapur red containing portal, which through a flush-door leads to the basement level of the laundry room which remains hidden thanks to the skilful use of a single finishing.

A further two steps lead to the kitchen characterized by the ceramic cocci effect on both the wall and the floor, which contrasts with the rigor and linearity of the white tones of the rest of the room. In the center of the room the charming Eden lamp by Torremato gives a touch of natural green.

The exotic and elegant staircase with Inkiostro Bianco clad wall, located at the level of the hallway, allows access to the sleeping area.

The bedroom is a true praise of blue and pink, colors that enhance the sensitivity of the small and romantic client. Workbench, shelves, wall units and storage boxes find common agreement thanks to a floral wallpaper that not only frames the large workstation but gives a pleasant impact to the eye.

 

Layer after layer, taking care of the details and intervening substantially to homologate the environments, a unique architectural conformation was obtained, varied and distributed on different levels. A layered house, where each new element enriches the ensemble without being out of place.